Het is belangrijk om te weten dat de COI-waarde een indicatie is van inteelt; het is geen exacte wetenschap. De methode die we gebruiken om de inteeltcoëfficiënt te berekenen, is een algemeen erkende wetenschappelijke methode die ook door andere laboratoria wordt gebruikt (voor meer informatie, zie COI). Echter, de specifieke posities (SNP-markers) die door een laboratorium worden gebruikt, kunnen verschillen tussen laboratoria. Dit kan resulteren in verschillende eindwaarden, terwijl de toegepaste methode hetzelfde blijft. Daarom is het zeer belangrijk dat de COI-waarden die door ons worden uitgegeven alleen worden vergeleken met andere COI-waarden die door ons worden uitgegeven. Hetzelfde geldt voor de COI-waarden van andere laboratoria; deze moeten alleen worden vergeleken met andere COI-waarden die zijn uitgegeven door hetzelfde laboratorium.

De Coëfficiënt van Inteelt (COI) is een numerieke maatstaf die de waarschijnlijkheid kwantificeert dat twee kopieën van hetzelfde gen worden geërfd van een gemeenschappelijke voorouder. In eenvoudiger bewoordingen, het weerspiegelt hoe nauw verwant de ouders van een hond zijn binnen hun stamboom. Een hogere COI geeft een grotere kans aan dat de hond identieke genen erft van beide ouders, wat kan leiden tot een verhoogd risico op het doorgeven van genetische aandoeningen of gezondheidsproblemen.
Lichtblauw – Alle rassen
Donkerblauw – Rasspecifiek
Rood – Uw hond
*In het geval van een onvoldoende aantal dieren voor uw specifieke ras, wordt alleen een vergelijking met alle rassen getoond.
Het Duitse Certagen GmbH, onderdeel van VHLGenetics, voert de analyse voor de ASCA buiten de Verenigde Staten uit en zorgt voor de overdracht van genotypen en resultaten naar de ASCA. Houd er rekening mee dat fokkers/eigenaren de juiste gegevens van nakomelingen en ouders (naam en ASCA-registratienummer) moeten verstrekken bij het plaatsen van de bestelling in de CombiBreed webshop. Bestellingen met onvolledige gegevens kunnen niet door ASCA worden verwerkt.
De rasbepalingstest voor honden (testnummer H691) is alleen beschikbaar in het Engels. Klik hier voor een voorbeeld van de uitslag.
De overerving van vachtkleuren en vachttypen is complex. In de kennisbank geven we meer informatie over deze eigenschappen. Mocht uw vraag niet beantwoord worden door de informatie in de kennisbank, stuur dan een e-mail met uw vraag inclusief een duidelijke foto van het dier en (indien mogelijk) zijn/haar ouders naar info@zoolyx.be.
Momenteel kunnen wij nog geen betrouwbare rasbepalingstesten voor paarden of katten aanbieden. We bieden wel een rasbepalingstest aan voor honden.
Indien u een kopie van de testresultaten wilt ontvangen, kunnen wij u deze als .pdf-document per e-mail toesturen. Hiervoor brengen wij een vergoeding in rekening. Stuur een e-mail naar info@zoolyx.be met uw verzoek.
Als u de oorspronkelijke test niet zelf heeft besteld, hebben we toestemming nodig van de oorspronkelijke aanvrager om u een kopie van de testresultaten toe te sturen.
De monsters kunnen worden opgestuurd in een, bij voorkeur beschermende, envelop (bijvoorbeeld bubbeltjesenvelop). Stuur de monsters samen met de orderbevestiging op voor de snelste verwerking. Mocht u de orderbevestiging niet kunnen printen, voeg dan een apart briefje toe met het ordernummer.
We streven ernaar om zowel in het resultaatrapport als in de testspecificaties zoveel mogelijk informatie te geven om te helpen bij de interpretatie van de testresultaten. Sommige erfelijke eigenschappen of aandoeningen hebben een meer gecompliceerde overerving, meer informatie over deze eigenschappen en aandoeningen kunt u vinden in de kennisbank. Als nog niet al uw vragen zijn beantwoord, neem dan contact met ons op per e-mail of telefoon.
In principe is één swab van het wangslijmvlies per dier voldoende, ook als u meer dan één DNA-test heeft besteld. We halen het verzamelde DNA uit de swab, waardoor er genoeg DNA beschikbaar komt om verschillende DNA-testen uit te voeren. Na het plaatsen van een bestelling in de CombiBreed webshop ontvangt u automatisch de benodigde hoeveelheid swabs, dit is minimaal één swab per dier. Als u minder dan één swab per dier heeft gekregen, neem dan contact met ons op om extra swabs te ontvangen.
Neem bij twijfel of problemen met het aanmaken van een account of het plaatsen van een bestelling contact met ons op per telefoon of e-mail.
Over het algemeen is het mogelijk om ​​extra test(en) te bestellen voor een dier waarvan al DNA in ons laboratorium aanwezig is, zonder een nieuw monster op te sturen. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, bestel dan de nieuwe of aanvullende DNA-test(en) in de CombiBreed webshop en stuur uw verzoek per e-mail naar info@zoolyx.be. Vermeld in uw e-mail het nieuwe en (indien mogelijk) eerdere ordernummer(s) en diergegevens. In sommige gevallen is er niet voldoende monstermateriaal beschikbaar om aanvullende test(en) uit te voeren. Indien dit het geval is, nemen wij contact met u op.
Als u niet degene bent die de DNA-test heeft aangevraagd waarvoor het DNA van het dier oorspronkelijk naar ons laboratorium is gestuurd, hebben we ook toestemming nodig van de oorspronkelijke aanvrager om de DNA-test uit te kunnen voeren.
Houd er rekening mee dat de bestelstatus in uw online account ‘Waiting for sample’ zal weergeven wanneer u een DNA-test uit laat voeren op eerder ingezonden materiaal, u ontvangt het testresultaat per e-mail.
Indien u meer monstermateriaal heeft ontvangen dan u nodig heeft (u heeft bijvoorbeeld besloten minder dieren te testen dan aangegeven of u heeft nog monstermateriaal beschikbaar van eerdere bestellingen), dan hoeft u het overgebleven monstermateriaal niet aan ons te retourneren.
Als u monstermateriaal gebruikt dat u nog in huis heeft, zorg er dan voor dat de swabs die u gebruikt onze Copan swabs zijn en de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is.
Bij het plaatsen van een bestelling in de CombiBreed webshop ontvangt u automatisch de benodigde swabs per post. Indien u verzamelzakjes voor haarmonsters wilt ontvangen, neem dan contact met ons op. Voor sommige onderzoeken is een bloedmonster nodig, hiervoor kunnen de reguliere afnamebuisjes van uw dierenarts worden gebruikt.
Houd bij het bestellen van een test voor ouderschapsverificatie rekening met het volgende. We bieden 3 verschillende testen aan voor zowel STR DNA profielen als SNP DNA profielen:
– Ouderschapsverificatie (beide ouderdieren worden geverifieerd)
– Moederschapsverificatie (alleen de moeder wordt geverifieerd)
– Vaderschapsverificatie (alleen de vader wordt geverifieerd)
Bij bovenstaande testen stellen we het DNA-profiel van de nakomeling op en vergelijken dit met de DNA-profielen van de mogelijke ouderdieren. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat VHLGenetics in het bezit is van de DNA-profielen van alle mogelijke ouderdieren. Houd er rekening mee dat DNA-profielen gebaseerd op STR alleen kunnen worden vergeleken met DNA-profielen die ook gebaseerd zijn op STR en DNA-profielen met SNP alleen kunnen worden vergeleken met DNA-profielen die op SNP gebaseerd zijn. Zorg er dus voor dat voor alle DNA-profielen (mogelijke ouderdieren én nakomelingen) dezelfde methode wordt gebruikt (ofwel STR ofwel SNP).
Bij het aanvragen van een test voor ouderschapsverificatie zijn er drie mogelijke situaties:
1) Het (de) ouderdier(en) hebben nog geen DNA-profiel
Om de afstammingsverificatie uit te voeren, dient u ook een DNA-profiel van het ouderdier(en) te bestellen. Voor elk mogelijk ouderdier zonder DNA-profiel dient een eigen DNA-profiel aangevraagd te worden. Voor honden gaat dit om testnummer H205, H215, H225 of H255 (afhankelijk van of STR, SNP of beide nodig zijn), voor katten om testnummer K205 en voor paarden om testnummer P205.
2) De DNA-profielen van de mogelijke ouderdieren zijn al bekend in onze database
Voor het gebruik van deze DNA-profielen hebben wij toestemming nodig van de aanvrager/eigenaar van het DNA-profiel, dit is de inzender van het oorspronkelijke monster. We ontvangen van de inzender van monster van het ouderdier graag schriftelijke toestemming voor het gebruik van het DNA-profiel. Graag ontvangen wij alle nodige informatie (naam, chipnummer, ordernummer, toestemming, et cetera) van elk mogelijk ouderdier per e-mail opinfo@zoolyx.be met vermelding van het ordernummer van de ouderschapsverificatie.
3) Het DNA-profiel is vastgelegd maar nog niet bekend in onze database
Wij ontvangen graag het DNA profiel van het/de mogelijke ouderdier(en) zodat wij de ouderschapsverificatie kunnen uitvoeren. Op dit moment is dit alleen mogelijk voor STR DNA-profielen (niet voor SNP DNA-profielen). U kunt het STR DNA-profiel per e-mail sturen naar info@zoolyx.be onder vermelding van het ordernummer van de afstammingsverificatie.
Zonder de DNA-profielen van de ouderdieren kan het uitvoeren van een ouderschapsverificatie onnodig worden vertraagd. Zorg er dus voor dat alle gegevens bij ons bekend zijn en/of besteld worden in de webshop.
Er bestaan verschillende soorten bloedgroepen bij katten, waarvan het AB-systeem het belangrijkste is. In dit systeem kunnen katten bloedgroep A, B of AB hebben, ook wel serotypen genoemd.
Het immuunsysteem van de kat produceert antilichamen die cellen van andere serotypen aanvallen; een kat met bloedgroep A maakt antistoffen aan tegen bloedgroep B en een kat met bloedgroep B maakt antistoffen aan tegen bloedgroep A. Dit betekent dat een kat geen bloedtransfusie kan krijgen van een kat met een andere bloedgroep, omdat dit gevaarlijke en mogelijk fatale reacties kan veroorzaken. Dit is ook het geval wanneer kittens met bloedgroep A melk drinken van een moeder met bloedgroep B. Het is daarom belangrijk om bloedgroepen van donor en ontvanger op elkaar af te stemmen bij het uitvoeren van een bloedtransfusie en om ervoor te zorgen dat kittens dezelfde bloedgroep hebben als hun moeder.
Meer informatie over bloedgroepen bij katten en welke testen bruikbaar zijn is te vinden in de kennisbank.
DNA-test K793 identificeert recessieve b-allelen die geassocieerd zijn met bloedgroep B. Door deze mutaties samen te analyseren, is het mogelijk om de bloedgroep B bij katten te voorspellen.
DNA-test K300, beschikbaar voor Ragdolls, identificeert het AB-allel en wordt geassocieerd met bloedgroep AB bij Ragdolls.
Een andere methode om bloedgroepen te identificeren, is serologie. Deze methode geeft geen directe informatie over de genetische achtergrond en is daarom niet geschikt om als enige methode te gebruiken bij het maken van fokkeuzes. Serologische bloedtypering wordt voornamelijk gebruikt voor bloedtransfusies en kan alleen worden uitgevoerd op volbloed (EDTA of Heparine).
Meer informatie over bloedgroepen bij katten en welke testen bruikbaar zijn is te vinden in de kennisbank.
Als u niet tevreden bent over onze diensten, stuur dan een e-mail naar info@vhlgenetics.com. U ontvangt binnen 5 werkdagen een reactie van ons. Graag ontvangen wij zoveel mogelijk informatie die betrekking heeft op de klacht, zoals uw ordernummer.
Wij vinden het belangrijk dat we DNA-resultaten van de hoogste kwaliteit leveren. Indien een test niet aan onze kwaliteitseisen voldoet, wordt de test op onze kosten herhaald. U wordt geïnformeerd als uw bestelling opnieuw moet worden getest. Helaas loopt de doorlooptijd op, maar dit zorgt wel voor de meest nauwkeurige uitslag van de bestelde DNA-test. Als er meer dan één onderzoek is aangevraagd, wordt er een deelrapport opgemaakt als ten minste de helft van alle onderzoeken een definitieve uitslag heeft.
Op het uitslagrapport kan de uitslag ’Sample quality/Monsterkwaliteit’ worden vermeld. Dit betekent dat de kwaliteit van het monster onvoldoende is en er geen of onvolledige resultaten worden gerapporteerd. Omdat er nieuw DNA nodig is, moet er een nieuw monster worden genomen. U ontvangt gratis nieuw monstermateriaal, de hertest(en) worden zonder extra kosten uitgevoerd.
De actuele status van uw bestelling en de resultaten vindt u bij ‘Bestellingen’ in uw persoonlijke account in de CombiBreed webshop. Ook wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van de status van uw bestelling(en).
Houd er rekening mee dat de bestelstatus in uw online account ‘Waiting for sample’ zal weergeven wanneer u een aanvullende DNA-test laat uitvoeren op eerder ingezonden materiaal, u ontvangt het testresultaat per e-mail.
De doorlooptijd kan per test verschillen. Voor de meeste testen is de doorlooptijd 10 werkdagen, ingaande bij aankomst van het monster in ons laboratorium in Wageningen, Nederland. Testen die in externe laboratoria worden uitgevoerd hebben vaak een doorlooptijd van 20 werkdagen na aankomst van het monster in Wageningen. Bij het bestellen van testen in de CombiBreed webshop wordt de doorlooptijd weergegeven bij de testspecificaties.
De actuele status van uw bestelling en de resultaten vindt u bij ‘Bestellingen’ in uw persoonlijke account in de CombiBreed webshop. Ook wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van de status van uw bestelling(en). Als er meer dan één onderzoek is aangevraagd, wordt er een deelrapport opgemaakt als ten minste de helft van alle onderzoeken een definitieve uitslag heeft.
Houd er rekening mee dat de bestelstatus in uw online account ‘Waiting for sample’ zal weergeven wanneer u een aanvullende DNA-test laat uitvoeren op eerder ingezonden materiaal, in deze gevallen ontvangt u het testresultaat per e-mail.
CombiBreed helpt de gezondheid van dieren te verbeteren door inzicht te geven in de genetische informatie van dieren. De genetische informatie omvat DNA-testen die meer informatie geven over de genetische achtergrond, erfelijke aandoeningen en erfelijke kenmerken. Deze genetische informatie helpt fokkers om een ​​duurzaam fokbeleid te voeren, waarmee voorkomen kan worden dat erfelijke aandoeningen worden doorgegeven in de foklijn. Dierenartsen kunnen deze informatie gebruiken bij het begeleiden van fokkers, maar ook bij het geven van adviezen over preventieve diergeneeskunde. Sommige DNA-testen kunnen tevens helpen bij het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen (diagnostische DNA-testen).
DNA verkregen middels een swab van het wangslijmvlies is net zo betrouwbaar als het DNA verkregen uit een bloedmonster. Soms is het niet mogelijk om voldoende DNA uit het monster te verkrijgen omdat het niet aan onze kwaliteitseisen voldoet. In dat geval vragen wij u altijd een nieuw monster aan te leveren. De monstername is de belangrijkste stap bij het verzamelen en verkrijgen van DNA, klik hier voor meer informatie over monstermaterialen en instructies voor monstername.
Er kunnen verschillende monstermaterialen worden gebruikt om een DNA-test uit te voeren. In de webshop staat per DNA-test vermeld welk materiaal kan worden gebruikt. Swabs van het wangslijmvlies en bloed zijn de meest gebruikte monsters voor honden en katten, haar en bloed zijn de meest gebruikte monsters voor paarden.
Klik hier voor meer informatie over monstermaterialen en instructies voor monstername.
Bij het gebruik van bloed ontvangen wij graag minimaal 1 ml EDTA of Heparine bloed. Klik hier voor meer informatie over monstermaterialen en instructies voor monstername.
Als (ras)vereniging is het mogelijk om met ons laboratorium afspraken te maken om de leden van de vereniging korting te bieden op diverse DNA-testen. In sommige gevallen kunnen wij een fokker of eigenaar rechtstreeks korting geven als zij een groot aantal DNA-testen bij ons afnemen. Neem contact met ons op als u of uw (ras)vereniging geïnteresseerd is.
Sommige DNA-testen zijn rasafhankelijk omdat niet alle rassen dezelfde genetische achtergrond hebben. Dit betekent dat sommige mutaties bij bepaalde rassen voorkomen en niet bij andere rassen.
Validatie van een DNA-test voor een bepaald ras is gebaseerd op:
- Wetenschappelijke publicaties: Wetenschappers brengen variatie in DNA in verband met aandoeningen of eigenschappen. Een mutatie wordt herkend door de symptomen van een aandoening of eigenschap te vergelijken met variatie in het DNA. Dit leidt normaal gesproken tot publicatie in wetenschappelijke artikelen. Vaak zijn deze artikelen gebaseerd op één of enkele rassen.
- Andere rassen: Mutaties beschreven en gevalideerd in het ene ras kunnen ook voorkomen in andere rassen. Laboratoria en wetenschappers erkennen dit, maar publiceren dit vaak niet in wetenschappelijke artikelen.
Als uit de uitslag van een DNA-onderzoek blijkt dat een dier geen drager is van een bepaalde mutatie, is dat geen garantie dat dit dier de aandoening of het kenmerk nooit zal ontwikkelen. Sommige aandoeningen kunnen ook ontstaan ​​zonder erfelijke component en het bestaan ​​van onbekende mutaties is nooit uit te sluiten.
Wanneer het resultaat van een DNA-test aangeeft dat een dier is aangedaan door een mutatie (of drager is van dominante mutaties), is dit normaal gesproken de basis om aan te nemen dat een dier de ziekte of eigenschap zal ontwikkelen.
Degene die de DNA-test aanvraagt, is verantwoordelijk voor de beslissing of hij/zij een test wil laten uitvoeren op basis van bovenstaande informatie.
Ieder dier heeft zijn eigen erfelijke informatie, deze erfelijke informatie is opgeslagen in het DNA van het dier. Deze informatie wordt gebruikt om een ​​DNA-profiel op te stellen, dit een DNA-code die uniek is voor elk dier. Een DNA-profiel geeft geen informatie over erfelijke eigenschappen of aandoeningen.
Omdat er grote variatie in het DNA aanwezig is, is het bijna niet mogelijk dat twee willekeurig geselecteerde individuen identieke DNA-profielen hebben. Elk individu zal zijn of haar eigen DNA-profiel hebben, dat op een of meer punten verschilt van dat van andere individuen. Een uitzondering hierop zijn identieke tweelingen of klonen, zij hebben volledig identieke DNA-profielen.
Meer informatie over DNA-profielen en ouderschapsverificatie is te vinden in de kennisbank.
Ouderschapsverificatie is een vergelijking van de erfelijke informatie (het DNA-profiel) van de nakomelingen met beide ouderdieren. Dit levert betrouwbare informatie op en vertelt of het dier inderdaad een nakomeling is van de ouderdieren of niet.
Het DNA-profiel van de nakomeling wordt bepaald en vergeleken met de DNA-profielen van de (mogelijke) ouderdieren om na te gaan of het DNA van de nakomeling een combinatie is van het DNA van beide ouderdieren. Om een ​​betrouwbaar resultaat te krijgen, moeten we het DNA-profiel van alle mogelijke ouders vergelijken. Zorg er dus voor dat VHLGenetics in het bezit is van de DNA-profielen van alle mogelijke ouderdieren.
Een DNA-profiel of ouderschapsverificatie geeft geen informatie over erfelijke kenmerken of aandoeningen.
Meer informatie over DNA-profielen en ouderschapsverificatie is te vinden in de kennisbank en in de FAQ.
Een ‘Extern Patent Lab’ test wordt uitgevoerd door de patenthouder. Een reden kan zijn dat deze partij de test zelf heeft ontwikkeld en patent heeft aangevraagd. Hierdoor mogen andere laboratoria in de regio, zoals VHLGenetics/CombiBreed, deze test niet in hun eigen laboratorium uitvoeren. De doorlooptijd van een Extern Patent Lab test is afhankelijk van de locatie van het laboratorium van de patenthouder en de kans op vertraging tijdens het transport. Bij het bestellen van testen in de CombiBreed webshop wordt de doorlooptijd weergegeven.
CombiBreed verzorgt de bemiddeling tussen u als klant en het externe laboratorium. CombiBreed kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gedrag van de opdrachtgever en/of opdrachtnemer.